← Vorige pagina
Palliatief Consulent (1)
24 september 2021


Mijn dag als... Palliatief consulent

Op het afgesproken tijdstip sta ik, met gespannen kriebels in mijn buik, bij een meneer aan de voordeur. Ik doe dit werk nu al een tijdje, maar het blijft iedere keer weer spannend wat ik achter de voordeur aantref. Deze keer een 87-jarige man, aangemeld via de wijkverpleegkundige van de thuiszorg. De heer heeft de diagnose sarcoom gekregen, waarbij de levensverwachting niet erg lang zal zijn. Sarcoom is een kwaadaardige tumor die in de weke delen (bijvoorbeeld vetweefsel, spieren, zenuwen en bloedvaten) of in de botten ontstaat. Bij meneer is dit vooral zichtbaar op de huid.

Waarom deze aanmelding bij mij binnen is gekomen word mij al snel duidelijk. Meneer wil zoveel als mogelijk is, de eigen regie houden en is zat van alle bemoeienissen, hoe goed bedoeld ook. Toch zullen er zaken besproken moeten gaan worden, zaken als: hoe meneer zijn toekomst ziet en wat hij nog zou willen.

Onder het genot van een kop koffie maken we kennis met elkaar. De heer is weduwnaar en heeft een zoon en een dochter. De zoon regelt de financiën en de dochter alles wat met de zorg voor hun vader te maken heeft. De dochter is dan ook aanwezig tijdens dit kennismakingsgesprek. Meneer woont op een appartement, 2 hoog, met een klein balkonnetje. Ook heeft hij een vriendin die in een eengezinswoning woont met een tuin. Over en weer zijn ze regelmatig bij elkaar.

Het hoge woord komt er al vrij snel uit en meneer zegt: “De dokters kunnen van alles zeggen, maar ik ga nog lang niet dood. Die pijnstillers kunnen ze ook wel houden, want ik wil perse helder blijven! Die plekken op mijn huid, kunnen ze wegsnijden en dan is het weer over.” De dochter probeert het fanatisme van haar vader nog enigszins af te zwakken, maar de stemming is gezet.

Om meneer tegemoet te komen leg ik hem uit dat het niet mijn bedoeling is om het over de dood te hebben maar juist over het leven en de kwaliteit daarvan. Dat ik samen met hem wil gaan bespreken welke mogelijkheden er zijn en wat de thuiszorg hem zou kunnen bieden. Kijken naar wat wel kan en niet naar wat niet kan. Meneer behoudt de regie, hetgeen waar hij zoveel waarde aan hecht.Draait om mensen.

"Bij Beter Thuis Wonen ligt de focus op de mensen zelf,
op hun veerkracht en wat belangrijk is in hun leven,
zodat zij de regie in eigen handen houden.”

Edwin Beekman, Bestuurder


Lees onze Privacyverklaring